Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Batik Moden Plus Size Semakin Mendapat Tempat Di Kalangan Rakyat Malaysia

Batik Moden Plus Size Semakin Mendapat Tempat Di Kalangan Rakyat Malaysia
Fashion Tips

Batik Moden Plus Size Semakin Mendapat Tempat Di Kalangan Rakyat Malaysia

Batik merupakan sebahagian dari budaya Melayu Nusantara. Ia terkenal dikalangan penduduk di Malaysia dan Indonesia. Namun batik juga  terdapat di beberapa negara yang seperti negara Jepun, Bangladesh, India Indonesia, Iran, Malaysia, Sri Lanka dan Thailand. Walaupun mereka mereka mempunyai batik tetapi yang membezakan adalah motif corak batiknya.

Menurut Wikipedia, Batik berasal daripada perkataan Jawa “amba” yang bermaksud menulis dan “nitik” yang bermakna membuat titik. Ambatik bermaksud melukis, menulis, mewarna atau menitik. Batik mula diperkenal di Malaysia khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910.

Di Alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an. Kebanyakkan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu yang dibuat secara tradisional seperti Batik Blok, Batik Conteng atau Skrin.

Selalunya Batik Malaysia bercorakkan Abstrak dan motif bunga & daun bersaiz besar. Trend memakai batik semakin mendapat perhatian rakyat Malaysia khusus anak muda. Bagi memenuhi trend terkini, Bob Rokc Lovelily telah mengeluarkan rekaan terbaru corak Batik Moden Plus Size khusus untuk anak muda yang bersaiz besar dan minat dengan batik warna cerah iaitu Kemeja Batik Moden Bahamas.
kemeja batik moden bahamas plus size
Kemeja Batik Moden Bahamas Bob Rock menggunakan kain ‘cotton satin’ yang eksklusif dengan keunikkan sendiri. Ini kerana ‘cotton satin’ mempunyai tekstur permukaan yang sangat halus, lembut dan tampak ‘glossy’. Fabrik ‘Batik Moden Bahamas’ ini juga ringan dan meregang menjadikan ia sangat selesa dan sesuai dipakai oleh semua golongan peringkat umur. Kemeja Batik Moden Bahamas didatangkan khas 3 corak yang berbeza dan 2 warna bagi setiap satu corak.

Kemeja Batik Moden Bahamas iaitu :-

  1. Bahamas Tropical Shirt
  2. Bahamas Fleur
  3. Bahamas BL

Bahamas Tropical

Kemeja Batik Moden Bahamas Tropical Shirt berlatar belakang 2 warna iaitu Biru dan Hitam

baju kemeja batik moden bahamas tropical plus size

baju kemeja batik moden bahamas tropical plus size

Bahamas Fleur

Kemeja Batik Moden Bahamas Fleur Shirt berlatar belakang 2 warna Putih dan Hitam

kemeja batik moden bahamas fleur plus size

kemeja batik moden bahamas fleur plus size

Bahamas BL

Kemeje Batik Moden Bahamas BL berlatar belakang 2 warna Hijau dan Biru. BL bermaksud Banana Leaf. Oleh itu kemeja batik moden ini adalah bermotifkan daun pisang.

kemeja batik moden bahamas bl plus size

baju kemeja batik moden bahamas plus size

Ramai pelanggan Bob Rock yang telah membeli Kemeja Batik Moden Bahamas dan sangat berpuas hati dengan kualiti dan rekaan yang menarik .Selain itu Kemeja Batik Moden Bahamas yang dikeluarkan oleh Bob Rock sangat terhad dan eksklusif, jadi anda perlu dapatkan sebelum kehabisan.

Klik di sini untuk koleksi Kemeja Bahamas.

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

All comments are moderated before being published.

Read more

KENAPA ANDA PERLU MEMILIKI ALEX SHIRT KAMI?🥳
Fashion Tips

KENAPA ANDA PERLU MEMILIKI ALEX SHIRT KAMI?🥳

Alex Shirt adalah sehelai kasual ‘button down’ yang sangat sesuai dipakai oleh anda yang inginkan pemakaian yang ringkas tetapi masih elegan dan segak. Kemeja ini juga boleh dipakai di mana-mana sa...

Read more
Bob Rock Clothing Tampil Dengan Koleksi Bahamas Untuk Lelaki Bersaiz Besar
Fashion Tips

Bob Rock Clothing Tampil Dengan Koleksi Bahamas Untuk Lelaki Bersaiz Besar

Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca blog www.hanshanis.com sekalian. Secara jujurnya Hans mengenali dan mempunyai ramai kawan lelaki yang bersaiz besar. Menurut pengamatan Hans ...

Read more